Bij the Future of Work draait het er om dat iedereen in de organisatie op een veilige manier verantwoordelijk te maken voor de rollen en de verantwoordelijkheden die zij dragen. Het moet veilig voelen voor zowel de ondernemers als voor de medewerkers. Veilig voor de ondernemer zodat deze weet dat de medewerkers geen schade aan kunnen richten aan de organisatie die hij/zij zo zorgvuldig heeft opgebouwd. Veilig voor de medewerker zodat deze zich prettig voelt bij de verantwoordelijkheid die hij/zij heeft gekregen. Als dit op de juiste manier gebeurt hoeft de ondernemer niet constant te controleren en hoeft de medewerker niet constant om toestemming te vragen. Dat scheelt veel tijd en geld.
Purpose en waarden centraal
De angst bij veel ondernemers is dat zij door meer autonomie aan de medewerkers te geven de grip op de organisatie kwijt raken. Echter, niets is minder waar. SOOPLE helpt je zowel bij het achterhalen van je purpose, als bij het doorvertalen van de purpose van de organisatie naar verschillende teams in de organisatie. Ons doel is om samen met jou als leider ervoor te zorgen dat het purpose bij iedereen in de organisatie landt. Als dit zorgvuldig gedaan wordt, dan ga je zien dat het doorvertalen en delen van de purpose naar de teams belangrijker wordt dan het controleren van medewerkers en teams. En zeg nu zelf, hoe leuk is het om te controleren of gecontroleerd te worden?
Aanspreken op jullie waarden
In plaats van de managers te laten controleren of medewerkers hun taken hebben gedaan, gaan we ervoor zorgen dat iedereen zich bewust wordt van de purpose en waarden van de organisatie. Hiermee creëren we een cultuur waarin we werken aan één gezamenlijke richting. Iedereen voelt zich verantwoordelijk voor het realiseren van dit gezamenlijke doel én iedereen voelt zich vertrouwd genoeg voelt om elkaar aan te spreken op de gezamenlijke waarden. We noemen dit “high trust & low tolerance”. We gaan elkaar vertrouwen en helpen op de inhoud, maar spreken elkaar aan op (ongewenst) gedrag en overschrijding van de gezamenlijke waarden.
Wat is zelfsturing niet?
- Een wondermiddel
Ondanks dat zelfmanagement verantwoordelijkheid, eigenaarschap en innovatie stimuleert, is het niet de oplossing voor alle uitdagingen die je als organisatie hebt. Wat je echter wel zult ervaren is dat de echte uitdagingen (zoals: onder-performance, slecht gedrag en het uitblijven van resultaten) veel sneller transparant worden voor alle betrokkenen.
- Een reden om alle managers te ontslaan
Managers hebben belangrijke toegevoegde waarde voor de organisatie. Ze zijn inhoudelijk experts of zijn beter in staat het grote plaatje te zien. SOOPLE helpt om een structuur te creëren waarin juist de toegevoegde waarde weer centraal komt te staan. We doen dit door de noodzaak van het controleren naar nul te reduceren. Hierin zit één van de belangrijkste toegevoegde waarde van zelfmanagement, maar dit is tevens ook de grootste uitdaging.
- Alleen voor medewerkers
Zelfmanagement levert de meeste toegevoegde waarde als alle lagen van de organisatie ermee aan de slag gaan. Onze ervaringen met organisaties die alleen de “onderkant” van de organisatie zelfsturend willen maken, zijn niet zo goed. Als de “top” toch blijft controleren en blijft vertellen hoe het moet worden gedaan, dan zal de “onderkant” zich niet gestimuleerd voelen. Het resultaat hiervan is dat zelfmanagement niet als veilig wordt ervaren. Hierdoor zal de verandering niet slagen.
- Vrijheid blijheid
Zelfmanagement is niet vrijheid blijheid. Purpose, strategie en waarden staan centraal. Iedereen krijgt expliciete verantwoordelijkheden die bijdragen aan het gezamenlijke doel. Als mensen andere doelen nastreven wordt dat snel genoeg duidelijk. Het wordt steeds makkelijker om op basis van de purpose en de waarden mensen aan te spreken. Je zult versteld staan van het corrigerende vermogen van collega’s onderling.
Onze klanten vertellen:
Welke methode past bij jullie?
Geen mens of organisatie is hetzelfde. Daarom leveren wij altijd maatwerk. Voordat we samen aan de slag gaan, onderzoeken we eerst met jullie waar het probleem zit en welke methode hier het beste bij past. We gaan dus niet zomaar aan de slag of implementeren een standaard methode. We kijken van binnenuit naar de organisatie om zo een optimaal resultaat te behalen.